Priblíženie verejnej správy občanom?

22.05.2013 Bratislava

Premiér Fico chce menší počet žúp s väčším vplyvom štátu. Namiesto posilňovania samosprávnych kompetencií, chce posilňovať na všetkých úrovniach vplyv štátu. Teda opäť raz vládou riadené organizácie, ktoré nebudú mať samosprávne kompetencie, ale budú iba dislokovaným úradom vlády. Využíva reformu verejnej správy na posilňovanie vplyvu vlády vytváraním nových miest pre štátnych úradníkov, to znamená politických nominantov. To potvrdzuje jeho snahu o politické ovládnutie štátu a ďalšie posilnenie vedúcej úlohy vládnucej strany.
„My chceme naopak posilniť prirodzené regióny s vlastnou demokraticky volenou štruktúrou,“ hovorí Igor Hraško, poslanec OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností. „Naša pracovná skupina pracuje s myšlienkou 24 bývalých žúp, ako okresných sídel, ktoré by nahradili vyššie územné celky aj súčasné okresy. V dvadsiatich štyroch nových okresoch (prirodzených regiónoch) by boli zastúpení starostovia zo všetkých obcí okresu, ktorí by riadili svoj región. Ušetrili by sa finančné prostriedky na poslancoch i na úradníckom aparáte,“ dodal Hraško.
Diskusia o legislatívnych zmenách, ktoré zásadným spôsobom menia charakter verejnej správy na Slovensku bude pokračovať aj na odbornej konferencii pod názvom ESO II, ktorej témou budú otázky:
1. Akú optimálnu štruktúru miestnej štátnej správy potrebuje SR?
2. Ako bude prebiehať správne konanie a hlavne odvolacie konania pri modeli kedy miestna štátna správa bude tvorená iba na okresnej úrovni?
Konferencie sa zúčastnia Prof. JUDr Peter Škultéty, DrSC. a Doc. RNDr. Vladimír Slávik, CSc., pozvaní sú poslanci Národnej Rady SR, zástupcovia Ministerstva vnútra SR, Ministerstva financií SR, Úradu vlády SR, predstavitelia územnej samosprávy a odborníci z akademickej oblasti i praxe. Gestorom konferencie je pán poslanec Igor Hraško, člen Výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
Konferencia sa bude konať štvrtok, 23.05.2013 od 9,30 hod. v kinosále NR SR.

I. Hraško
 

Vyberte región